Blog
02.09.2022.

Šta se dešava sa zimskim gumama kada se koriste leti?

Približava se proleće, temperature rastu, ali ne menjaju svi zimske gume za letnje. Neko jer želi da ih “dokrajči”, neko jer ni ne razmišlja o tome, a neko jer je to veliki trošak za porodični budžet. Da pogledamo koje su prednosti i mane korišćenja zimskih pneumatika leti...
 
 
Habanje pneumatika
Sastav smeše pneumatika je pogodan za niske temperature i zimske uslove vožnje i performanse pneumatika će se značajno pogoršati na vrelom asfaltu. Gazeći sloj na većim temperaturama podleže i većem habanju, pa pneumatici samim tim i kraće traju od predviđenog veka trajanja.
 
Problem stabilnosti i prianjanja
Na letnjim temperaturama i vazduh u samoj gumi se greje i povećava zapreminu, te pritisak u gumi raste. Sa porastom pritiska u gumama smanjuje se kontaktna površina gume sa asfaltom, a time i prianjanje gume i stabilnost vozila.
 
Problem kočenja
Trag kočenja zimske gume u letnjim uslovima je znatno duži od traga kočenja letnje gume. Guma se, takoreći, “briše” od asfalt.
 
U prilog korišćenju zimskih pneumatika preko leta ima malo toga da se kaže. Jedino, možda, ušteda zbog odlaganja kupovine sledećeg seta pneumatika.
 
Ali da li je sama ušteda vredna svih rizika koje nosi?

Slični članci

14.
Mar.
2024.
Blog
Proleće je pred vratima, a sa njim i sjajna prilika da unapredite svoje vozilo uz našu promotivnu akciju koja će trajati od 15. marta do 1. maja 2024....
19.
Sep.
2023.
Blog
Davanti gume su ime koje vam donosi sigurnost, pouzdanost i impresivne performanse na putevima.
19.
Sep.
2023.
Novosti
Kupovina guma u Guma Centru postala je brža i praktičnija nego ikad pre, zahvaljujući našoj novoj usluzi Click&Collect.